Angst overwinnen

Angsten

Van serieuze paniekaanvallen tot je zorgen maken over van alles en nog meer, beiden zijn ze terug te voeren op angst.  Het kan je leven flink overheersen, en je behoorlijk beperken in alle dromen en doelen die je hebt. Het zorgt ervoor dat je niet om die promotie of salarisverhoging vraagt waar je recht op hebt. Het maakt dat je niet durft te doen wat je écht zou willen doen met je leven. Kortom; angst werkt verlammend, zorgt voor een gebrek aan zelfvertrouwen en werkt vaak door op zowel je privé- als professionele leven. 

Angst overwinnen

Maar wat kun je nou doen om deze (vaak irreële) angsten te verminderen? Want hoewel ze vaak onlogisch, onredelijk en niet waar zijn, ze zijn van grote invloed op je leven. Zeker als je er niet mee aan de slag gaat hebben angsten de neiging om zelfs groter te worden en je steeds meer te beheersen. 

  1. Benoem je angsten

Allereerst zul je moeten erkennen dat je angst voelt. Soms is deze niet duidelijk, en moet je onderzoeken welke angst je voelt. Merk je dat je uitstelgedrag vertoont? Bekijk dan je gedrag eens goed. Stel je het vragen om een hoger salaris uit omdat je bang bent voor de afwijzing? Of vind je het eng om voor jezelf op te komen? Hoe beter je weet welke gedachten je hebt hoe groter je grip op de angst direct is. 

  1. Maak een winst en een verlies lijst. 

Maak een kop thee of koffie, leg papier en pen klaar en schrijf op wat je zou willen, maar niet bereikt door jouw angstgevoelens. Zoek vervolgens twee lege vellen. Op de eerste schrijf je alle gevolgen op die je kunt bedenken wanneer je niets doet. Dus wat kost het je als je de angst laat winnen? Op het andere blad beschrijf je alles wat er wél zou gebeuren wanneer het je lukt de angst te overwinnen. Welke doelen behaal je? Wat betekent dit voor jou? Wat betekent het voor andere dingen in je leven? Maak het zo compleet mogelijk. 

  1. Maak je noodplan

Wat als je het risico neemt, en het mislukt? Wat is het ergste wat er kan gebeuren, en hoe zou je daar mee om kunnen gaan? Bedenk je eigen EHBO plan voor als je wel faalt, en je angst terecht bleek te zijn. Maak dit zo concreet mogelijk zodat je echt een goed behandelplan voor jezelf hebt. Wie zou je kunnen bellen bij mislukking? Wat heb je nodig om je weer goed te voelen? Welke dingen zou je willen als je je rot voelt door dit falen? 

  1. Aan de slag

En nu het meest lastige; ga risico nemen. Je weet nu wat de gevolgen gaan zijn als je je uitdagingen niet aanpakt, en je weet wat het je op gaat leveren als je wel daadkrachtig gaat zijn. Én je hebt een EHBO pakketje voor als je onverhoopt toch tegen een mislukking aanloopt. Dit betekent dat je er klaar voor bent en moet gaan doen. 

Angsten overwinnen 

Soms zitten angsten zo diep dat het je niet lukt om deze te overwinnen. Dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een coach. Heb je alles al geprobeerd en is het je niet gelukt je angst te overwinnen? Dan kan Creatrix® een oplossing voor je zijn. Wil je meer weten? Laat het me weten en gun jezelf een gratis adviesgesprek. 

Webinar

Meld je nu aan voor de masterclass
“Van overleven naar leven”

T: 06-81481137
E: info@fermcoaching.nl


Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief