Categorieën
nieuws

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, de één loopt er van over, de ander kan er wel een beetje meer van gebruiken.  Wil jij je zelfvertrouwen vergroten? Volg dan deze 5 tips om je sterker, zelfverzekerder en steviger in je schoenen te voelen. 

Je zelfvertrouwen vergroten

  1. Vier je successen

Ga zitten en maak een lijstje van alle dingen die je gelukt zijn. Dat kan bijvoorbeeld een promotie zijn, het krijgen van kinderen, een koopwoning bezitten of zoiets ‘simpels’ als elke maand genoeg geld hebben voor de boodschappen. Uit onderzoek blijkt dat je focussen op het positieve je zelfverzekerder maakt. Noteer wat je hebt bereikt, en vooral, hoe je dat hebt gedaan. Focus op je acties, niet op het eindresultaat. Neem elke week even de tijd om op deze manier naar jezelf te kijken, wat heb je bereikt afgelopen periode? Wat heb je goed gedaan? Welke positieve keuzes heb je gemaakt? 

  1. Ga op missie

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat maakt dat je je bed uitkomt in de ochtend? Het hebben van een missie biedt je zingeving. Het zorgt voor een diepere motivatie in alles wat je doet. Wanneer je jouw daden in lijn kunt brengen met je missie maakt dat je gelukkiger en geeft het diepgang aan alles wat je doet. (Wil je mijn persoonlijke missie weten? Deze vind je hier) Dus onderzoek wat je belangrijk vindt, welke waarden je hebt en hoe je het verschil kunt maken in de dingen die er voor jou toe doen. 

  1. Stel realistische doelen

Ben je een enorme chaoot en is je huis een bende? Heb dan niet als doel de nieuwe Marie Kondo te worden. De kans dat je jezelf gaat teleurstellen is enorm, en funest voor je geluksgevoel en zelfvertrouwen. Neem de tijd en schrijf voor jezelf op; wat is voor mij een uitdaging, maar wel haalbaar? En van welke doelen moet je misschien wel helemaal afscheid nemen? Het geeft heel veel rust als je dingen los kunt laten die buiten je bereik liggen. 

  1. Stop met jezelf te vergelijken met anderen. 

Er zal altijd iemand beter, slimmer, leuker, mooier en grappiger zijn. Echter, wat voor de één grappig is, is dat voor een ander niet. En over de definitie van ‘mooi’ kun je ook twisten. Kortom; perfectie bestaat niet, en er zullen altijd anderen zijn waar je tegenop kijkt. Kies ervoor om je te laten inspireren door deze mensen, en laat het vergelijken los. 

  1. Ken je krachten

Weet je waar je goed in bent? Wat je talenten zijn? Welke positieve karaktereigenschappen heb je?  En heb je keuzes gemaakt in je leven die passen bij deze competenties? Wanneer je bijvoorbeeld werk hebt wat aansluit bij waar je goed in bent dan vergroot dat je zelfvertrouwen enorm, je zult ervaren dat dingen ‘vanzelf’ gaan. Gedij je in een grote, drukke vriendengroep, of heb je liever een select clubje mensen om je heen? En hoe heb je deze voorkeuren in de rest van je leven geregeld? Hoe meer je bij jezelf kunt blijven, hoe meer dat bijdraagt aan je geluk en zelfvertrouwen. 

Ga aan de slag

Bovenstaand lezen is één ding, er echt mee aan de slag gaan is een tweede. Dus m’n laatste, belangrijkste tip is eigenlijk: ga aan de slag. Neem de tijd om actief te onderzoeken waar je nu staat, welke dingen je kunt en moet aanpakken, en ga het doen. Soms moet je daar risico bij nemen, hoe eng het ook is, uiteindelijk brengt actief werken aan jezelf het meeste zelfvertrouwen. Uitstelgedrag daarentegen zorgt voor een gevoel van falen, wat dan weer funest is voor je gevoel van eigenwaarde.

Je zelfvertrouwen vergroten met hulp? 

Soms zitten er emoties en overtuigingen in je systeem waardoor je meer nodig hebt dan wat tips uit een blog. Herken je dat? Neem dan eens contact met me op, wie weet kan ik je verder helpen. 

Webinar

Meld je nu aan voor de masterclass
“Van overleven naar leven”

T: 06-81481137
E: info@fermcoaching.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *