Categorieën
nieuws

Zo word je je emoties bij bumperklevers en andere ergernissen de baas

Vanmorgen werd ik bijna van de weg gedrukt door een nogal snelle meneer in een nog snellere auto. Nadat ik was uitgevloekt (heel hard en enorm onaardig) realiseerde ik me dat ik me had laten gaan en in een valkuil was getrapt die ik bij anderen ontmoedig en afleer. Namelijk, me laten leiden door emotie, en zonder compassie voor de ander.

Één van mijn waarden is namelijk om zoveel mogelijk onbevooroordeeld te leven. Dit betekent dat ik zo weinig mogelijk oordeel over andere mensen en hun gedrag, en iedereen zoveel mogelijk laat zijn wie ze zijn. Dit helpt me als coach, het zorgt ervoor dat ik goed naar iemand kan luisteren, weinig tot niets ‘raar’ vindt en begrip kan tonen voor een situatie, zonder dat ik daar m’n eigen mening overheen plak.

Onaangenaam gedrag van anderen komt voort uit een behoefte

Een ander voordeel is ook dat je je minder laat raken door gedrag van anderen om je heen, aangezien ik er niet vanuit ga dat iemand zich vervelend gedraagt om mij te raken, maar dat ze dat doen om een eigen behoefte te vervullen.

Bijvoorbeeld; wanneer jouw partner veel overwerkt en daardoor heel weinig thuis is, kun je daar boos om worden. Misschien vind je dat hij/ zij meer mee zou moeten helpen, hoe ongezellig het is, hoe vervelend het is dat je wéér de kinderen alleen naar bed moet brengen.

Gevolg; je wordt boos.
In het gunstigste geval spreek je je uit hoe irritant het is dat hij/ zij er zo weinig is en dat je zou willen dat hij/zij vaker thuis zou zijn.
In het niet gunstige geval ben je gewoon heel chagrijnig, boos (“je bent er ook nooit!”) en kortaf. Vervolgens bedenkt jouw partner dat overwerken zo slecht nog niet is, aangezien het thuis ook niet heel gezellig is.

Hoe doe je dat dan?

De volgende stappen kunnen je helpen om meer begrip te krijgen, minder oordeel te hebben en de dingen meer ‘te laten zijn’.

  1. Het is niet makkelijk maar wel te leren; merk op dat je emotioneel wordt.
    Oefen in het waarnemen nemen van wat je voelt. Iedere keer wanneer je merkt dat je ergens boos, verdrietig, geïrriteerd, etc etc van wordt, bedenk dan; ‘hee, ik voel me … ‘
  2. Visualiseer een raam waardoor je die emotie bekijkt.
    Zie je zelf in een lekkere stoel, deken over je benen, en buiten is de emotie. Je kijkt ernaar vanaf je comfortabele fauteuil. Op deze manier neem je afstand van wat je voelt en kan de emotie je niet langer overnemen.
  3. Bedenk wat een positieve intentie van de ander kan zijn.
    Denk na; waarom zou mijn partner zoveel overwerken? Is het wellicht omdat hij/ zij financieel voor ons wil zorgen? Voelt hij/ zij misschien veel loyaliteit naar het bedrijf? Is het angst voor een contractbeëindiging? Er kunnen zoveel redenen zijn waarom iemand overwerkt. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw emotie wegzakt. Je gaat met compassie naar de ander kijken. En het maakt dat je niet direct reageert en oordeelt over de ander met alle ruzie en ergernis van dien.
  4. Optioneel; onderzoek bij de ander wat eraan de hand is.
    Nu je zelf niet langer ongecontroleerd emotioneel bent creëer je ruimte om naar de ander te luisteren. Je hebt je oordelen op de lange baan geschoven en kunt een gesprek voeren. Blijf luisteren en vragen stellen totdat je echt goed begrijpt wat er aan de hand is.

Wat levert het je allemaal op?

Nou, behoorlijk wat:

  • Controle krijgen over wat je voelt en denkt
  • Niet meer geleid worden door emoties en situaties waar je geen controle over hebt
  • 
Minder conflicten.
  • Innerlijke rust.
  • Een positiever en constructiever contact met ‘de ander’ in het algemeen.
  • Een beter en diepgaander contact met de mensen om je heen.

Wat had ik kunnen bedenken over de snelle meneer in de auto?

Nou bijvoorbeeld; misschien is hij te laat voor een sollicitatiegesprek. Misschien moest hij naar z’n bevallende vrouw in het ziekenhuis. Misschien was hij boos na een ruzie met z’n vrouw (omdat hij zoveel overwerkt ;-)). Kortom; een heel scala aan positieve intenties voor hem, die dus niets over mij zeggen.

En zo kan ik deze meneer er rustig langs laten gaan en hem een goede rit toewensen.

Webinar

Meld je nu aan voor de masterclass
“Van overleven naar leven”

T: 06-81481137
E: info@fermcoaching.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *