Categorieën
nieuws

Waarom altijd aardig gevonden willen worden je niets brengt

Een paar maanden geleden was ik met een vriendin naar de kroeg.

We werden daar aangesproken door een man die zichzelf nogal geweldig vond en hoopte op een leuke avond met één van ons. Dit terwijl wij hem nogal een vervelende kwast vonden en hem liever kwijt dan rijk waren.

Het toppunt was dat hij een zeer onaangename en laatdunkende opmerking over de barvrouw maakte, waar ik erg kwaad om werd. Het stomme was; ik zei er niets over.

De volgende dag vroeg ik me af waarom ik deze man weg liet komen met; én een rotopmerking over iemands uiterlijk, én we hem zelfs langer dan noodzakelijk bij ons lieten staan terwijl hij eigenlijk onze avond aan het verknallen was.

Waarom liet ik dit nou gebeuren?

Waarom zei ik niet tegen deze man dat hij vervelend, oninteressant en irritant was. Waarom zei ik niet dat hij lekker een tijdje iemand anders moest gaan vervelen? En het belangrijkste; waarom sprak ik hem niet aan op die seksistische opmerking die hij maakte?

Het antwoord is even gênant als herkenbaar voor velen; ik durfde het niet

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60% van de mensen last heeft van sociale angst, waarbij vrouwen hier gemiddeld anderhalf keer meer last van hebben dan mannen.
Sommige mensen hebben hier zoveel last van dat ze zich altijd en overal aanpassen aan de mensen bij wie ze zijn.

Het is ongelooflijk vermoeiend en het risico is dat je uiteindelijk niet meer weet wie je nou eigenlijk zelf bent. Je bent namelijk zo gericht op die ander dat je niet meer voelt hoe het met jou gaat, en wat jij eigenlijk wilt. Ook kun je er bovenmatig veel stress van ervaren, al je zintuigen staan gericht op een ander en het is ontzettend vermoeiend om continu ‘in te tunen’ op de mensen om je heen.

Merk je dat je veel please gedrag vertoont? Realiseer je dan het volgende:

  • Bedenk je dat je nooit controle hebt over hoe de ander over je denkt. Hoe goed je het ook probeert te doen, er zullen altijd mensen zijn die jou niet leuk vinden. (net zoals er altijd mensen zullen zijn die jij niet leuk vindt)
  • Wanneer je je altijd aanpast aan anderen leef je niet je eigen leven. Je doet namelijk wat anderen van je verwachten, niet wat jijzelf wilt. De kans op een burn-out of depressie ligt op de loer als je consequent je eigen persoonlijkheid en wensen terzijde schuift voor een ander.
  • Wanneer je iets wilt veranderen, iets wilt bereiken of dromen hebt die je waar wilt maken dan ga je ALTIJD op weerstand stuiten onderweg. Wanneer je je hierdoor tegen laat houden zal je dus ook nooit je doelen behalen, en de wereld veranderen.
  • Het schaadt de relatie die je hebt met de mensen om je heen. Er schuilt namelijk het gevaar van ongelijkheid in de relatie. Daarnaast is het gewoon enorm vervelend als je met iemand afspreekt die nooit haar eigen mening geeft en niet haar ware zelf laat zien.

Kortom; redenen genoeg om je meer bewust te zijn van wat je voelt en denkt in een gesprek.

En toon de moed te tonen om het uit te spreken! Het komt jouw authenticiteit ten goede, en je zult gaan merken dat mensen er helemaal niet afwijzend op reageren. Sterker; het zorgt juist voor een verdieping in al je sociale contacten.

En de volgende keer wanneer ik die vent toevallig tegenkom, krijgt ie alsnog een uitbrander van me.

Webinar

Meld je nu aan voor de masterclass
“Van overleven naar leven”

T: 06-81481137
E: info@fermcoaching.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *