Categorieën
nieuws

Waarom succes, spullen en status nastreven (en hopen dat je dan gelukkig wordt) zinloos is. 

In m’n hele professionele carrière heb ik vrij veel verschillende sectoren gezien en meegemaakt.

Zo heb ik gewerkt in de psychiatrie, het onderwijs, de retail, bij een autoschadebedrijf (ja echt), geef ik nu alweer een paar jaar trainingen in het bedrijfsleven, en doe ik wat ik het allerbelangrijkste vindt; vrouwen coachen op weg naar vrijheid en plezier in het leven.
Met uitzondering van het coachen van vrouwen, ik had altijd maar 1 doel; zo snel mogelijk beter worden in wat ik doe en promotie maken.

Ik werkte en leefde volgens deze module; Hard werken plus leren = een betere baan, meer geld en meer status = gelukkig zijn. Dit heb ik vrij lang volgehouden, waarbij vooral het einddoel belangrijk was. Het maakte me niet uit hoe ik ergens kwam, als ik er maar kwam. Dit zorgde ervoor dat ik een zeer loyale werknemer was en altijd keihard werkte, of ik m’n baan nou leuk vond of niet. En of ik het nou naar m’n zin had of niet.

Wat is geluk?

Er is niet echt een eensluidende definitie, wetenschappers omschrijven het als ‘een subjectief gevoel van welbehagen’. Kortom; wanneer je voornamelijk positieve emoties ervaart, gecombineerd met zingevende activiteiten die bijdragen aan gevoelens van betekenis dan zul je je vermoedelijk wel redelijk gelukkig voelen.

Alleen, wij leven met z’n allen in een prestatiemaatschappij waarbij succes, geld en sociale status vaak erg belangrijk worden gevonden.
Niet gek dus dat we denken; als we die promotie hebben gemaakt, dat hogere salaris of die nieuwe baan; dan gaat het zonnetje voor ons schijnen!
En dit geldt dan ook voor je privéleven, als ik 10 kilo ben afgevallen, die ene nieuwe jurk heb, die mooie auto of leuke partner; dan word ik gelukkig! De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar geluk en positiviteit, en wat blijkt, het werkt precies andersom.

Wanneer je je positief voelt en gedraagt in je werk en leven, dan komt het succes en geluk er vanzelf achteraan!

Er is onderzoek uitgevoerd onder nonnen waarbij ze gevraagd werden om een dagboek met hun gedachten bij te houden. Wat bleek; de nonnen met een ‘blijer’ dagboek, werden gemiddeld 10 jaar ouder dan de nonnen met een neutraal of negatief dagboek.
Met andere woorden; een betere gezondheid en langere levensduur zijn het resultaat van geluk, niet de oorzaak.

Dit betekent dus dat het zinloos is om zaken na te streven die je succesvol maken en status geven. Je zou dus geluk, NU, in dit moment, met de dingen die je NU hebt moeten nastreven.
Maar hoe doe je dat dan?
Een aantal concrete tips:

  • Mediteer; wanneer je mediteert dan groeit je linker prefrontale cortex. Dit stukje brein is verantwoordelijk voor je cognitieve en emotionele functies. Het maakt je niet alleen blijer, het zorgt ook voor een verbeterde concentratie en een betere zelfbeheersing.
  • Zoek naar zingeving; zorg dat je hogere doelen hebt zodat je betekenis gaat geven aan je leven. Essentieel voor gevoelens van geluk.
  • Zorg voor een positieve omgeving; als negatieve berichten op internet jouw stemming beïnvloeden, vermijd ze dan. Als je gelukkig wordt van de aanblik van jouw hond, zet dan z’n foto naast je computer. Heb je vrienden die je leegzuigen en energie aan je onttrekken? Probeer ze zo weinig mogelijk te zien of neem afscheid.
  • Leef in het nu; dit is echt heel lastig maar je kunt klein beginnen. Besluit voortaan je geen zorgen meer te maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Zeg ‘stop’ tegen jezelf als je piekert over dingen waar je niets aan kunt veranderen.
  • Creëer positieve olifantenpaadjes in je brein; je hersenen volgen zoveel mogelijk de standaard paadjes. Ben je van nature niet zo’n optimist. Train je brein dan op positiviteit. Houd een dankbaarheidsdagboek bij, beoefen affirmaties, bekijk iedere dag 5 blije kattenfilmpjes of verzin iets anders wat bij jou past, maar waardoor je wel bewust iedere dag met positiviteit bezig bent.
  • Heb aandacht. Of het nou is voor je werk, voor jezelf, je kinderen of je hobby’s. Dingen met aandacht doen maakt dat je bewuster leeft, meer geniet en de mooie dingen beter onthoudt. Neem de tijd om dankbaar te zijn voor wat je hebt en wie je bent!

Overigens, dit vraagt zelfkennis en doorzettingsvermogen. Zoals al eerder benoemd; jouw hersenen zitten vol met olifantenpaadjes en vaak zul je terugvallen in oud gedrag.
Wat je kan helpen is hier anderen in betrekken en tijd vrij maken voor reflectie.
Vraag ook om feedback vanuit je omgeving. Hoe zien zij jou in het leven staan? Welke tips hebben zij voor je?

Webinar

Meld je nu aan voor de masterclass
“Van overleven naar leven”

T: 06-81481137
E: info@fermcoaching.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *