Categorieën
nieuws

Jezelf ongelukkig voelen

Het hoort erbij.

Jezelf ongelukkig voelen hoort erbij. Het is een utopie te denken dat je je altijd gelukkig kunt voelen. Er zullen altijd situaties, gebeurtenissen, ervaringen zijn waarover je geen controle hebt en die je ongelukkig zullen maken. Het is volstrekt normaal om je zo nu en dan, en soms zelfs voor langere tijd ongelukkig te voelen. Wanneer je bijvoorbeeld een dierbare verliest dan kun je je heel lang erg verdrietig en ongelukkig voelen.

Helaas komt het regelmatig voor dat je je ongelukkig voelt terwijl er niet zo gek veel aan de hand lijkt te zijn. Je hebt (leuk) werk, een (leuke) partner en wellicht (leuke) kinderen. Toch mis je iets, voel je je leeg en zit je niet lekker in je vel.

Hoe komt dat?

Niemand is hetzelfde, en iedere vrouw heeft haar eigen triggers die een gevoel van ongeluk kunnen veroorzaken. Toch zijn er wel een aantal oorzaken die vaak terugkomen:

  1. Je hebt weinig zelfvertrouwen. Ervaar je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, en dat je nooit goed genoeg zult zijn? Dan heb je dé reden voor jezelf ongelukkig voelen te pakken. Het kan ervoor zorgen dat je in een relatie zit die niet goed voor je is. Het zorgt ervoor dat je een baan hebt waar je niet gelukkig in bent. En het kan ervoor zorgen dat je dingen niet doet omdat je denkt dat je het niet kunt.
  1. Je vertoont ‘please’-gedrag’. Heb je moeite met conflicten, en zeg je vaak ‘ja’ wanneer je eigenlijk ‘nee’ zou moeten zeggen? Realiseer je dan dat je continu je eigen grenzen overgaat. Iedere keer wanneer je voor jezelf op zou moeten komen, in je relaties of op het werk, maar je laat het gaan omdat je iemand niet durft aan te spreken worden je grenzen overschreden. Dit zorgt zelfs voor een fysieke stressreactie en maakt je diep ongelukkig.  Wanneer je eigenlijk ‘nee’ zou moeten zeggen tegen die collega, en je toch dat extra werk op je neemt. Ook hier worden je grenzen overschreden. Het zorgt ervoor dat je je niet serieus genomen voelt en niet wordt gezien voor wie je bent.
  1. Je hebt graag alles onder controle. Een gevoel van controle geeft je namelijk een gevoel van zekerheid. Het maakt dingen overzichtelijk en geeft je een gevoel van rust, je hebt de dingen goed voor elkaar! Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Kinderen en partners hebben (helaas :-)) een eigen wil en eigen kijk op dingen. Dingen gebeuren, buiten jouw ‘span of control’ om. Dus je moet leren loslaten, maar ja, hoe lastig is dat?
  1. Angst. Heel vaak komt een gevoel van je ongelukkig voelen voort uit angst. Een tekort aan zelfvertrouwen, please-gedrag vertonen en een controle freak zijn komt ook vaak voort uit angst. Soms ligt dit echter niet zo duidelijk aan de oppervlakte. Vind je het lastig om ‘nee ‘te zeggen tegen anderen? Realiseer je dan dat er een angst voor afwijzing onder kan zitten. En wat zou er gebeuren als je de controle zou durven loslaten, zou een gevoel van onzekerheid en stress je overvallen? Ben je bang voor wat er gaat gebeuren als je de controle echt loslaat? 

Hoeveel van de bovenstaande oorzaken herken je? En wat kun je er eigenlijk aan doen?

Nieuw gedrag

Wil je jouw ongelukkige gevoelens aanpakken dan zul je aan de slag moeten met ander gedrag. En dat is moeilijk. Start met kleine stapjes. Bedenk je iedere ochtend wat je kunt doen om beter voor jezelf op te komen, tegen wie je ‘nee’ gaat zeggen vandaag. Bedenk waar je vandaag de controle over los gaat laten. En het belangrijkste; bereid je voor. Maak een lijstje met dingen in je leven die je aan moet pakken, waar er over je grenzen wordt gegaan, welke dingen je moet gaan doen om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Vraag hulp

En het allerbelangrijkste: zorg dat je iemand hebt die je kan steunen, met je mee kan denken en je motiveert om uit je comfort zone te stappen. Ook kan ander gedrag van jouw kant leiden tot weerstand in je omgeving. Als je plotseling van je partner gaat eisen dat hij/zij meer moet doen thuis dan is dat even wennen… Het is fijn als je dan iemand hebt die je steunt in je reis naar een gelukkiger zelf.

Het kan ook nodig zijn een coach te vragen je te helpen, soms zitten angsten, oud gedrag en emoties te diep om zelf aan te pakken.

Webinar

Meld je nu aan voor de masterclass
“Van overleven naar leven”

T: 06-81481137
E: info@fermcoaching.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *